Laden Concerten
  • Dit event is voorbij.

2019-08-24 “Klassiek voor iedereen” – Arie Abbenes – Grote Kerk Alkmaar

24/08/2019 @ 11:15 Alkmaar – Grote Kerk
2019-08-24 “Klassiek voor iedereen” – Arie Abbenes – Grote Kerk Alkmaar

toegang n.v.t

 

 

Locatie

Alkmaar – Grote Kerk
Koorstraat 2
Alkmaar, Noord-Holland 1811 GP Nederland
+ Google Maps

“Oude Beiaardmuziek” uit de Lage Landen

Matthias van den Gheyn (1721-1785) – Preludium IX

Jacob van Eyck (1590-1657) – uit “der Fluyten Lusthof” (1649)

  • Preludium of Voorspel   (Beiaardbewerking: Arie Abbenes)
  • Questa dolce sirena
  • Fantasia

 

Jean Francois Letiege (ca. 1760) – uit het Leuvens Beiaardhandschrift

  • Folie Des Spanie (10 variaties)    
  • De vreught der Peetermannen ofte Lovenaers

Uit het Antwerps beiaardhandschrift van Ioannes de Gruytters (1746)

Henricus Jacobus de Croes (1705-1786) – Sonata

  • Andante   
  • Giga allegro
  • Menuet alternatif – suite   

Anonymus Utrecht, 1861 – Puritani van Bellini

  • Fantasie pour le carillon

A.H. Wagenaar I (1841-1894) – Allegro Rondo 

 

 

 

Het programma is samengesteld uit oorspronkelijke beiaardcomposities uit de 18e en 19e eeuw. Een uitzondering vormen de drie stukken van de Utrechtse beiaardier en klokkendeskundige Jacob van Eyck. Hij schreef zijn overgeleverde composities voor blokfluit solo, maar er is aangetoond dat hij soortgelijke composities ook op de Utrechtse beiaarden speelde. Arie Abbenes bewerkte de blokfluit composities voor beiaard in vroeg zeventiende-eeuwse stijl. 

De overige composities behoren tot de schaarse oorspronkelijke beiaardwerken die ons overgeleverd zijn. Matthias van den Gheyn was de befaamde beiaardier en organist aan de St. Pieter van Leuven. Zijn preludia gelden nog steeds als de “oermuziek” voor beiaard geschreven. Tijdens zijn beiaardier-schap moet het Leuvens Beiaardhandschrift, met dagelijkse melodieën uit de Leuvense samenleving, samengesteld zijn. 

Het beiaardhandschrift van Ioannes de Gruytters stamt uit Antwerpen. Joannes was daar de stadsbeiaardier.

Jan Wagenaar I was stadsbeiaardier van Utrecht in de tweede helft van de 19e eeuw. Van hem zijn enkele beiaardcomposities bewaard gebleven, misschien heeft hij ook de hand gehad in de merkwaardige verzameling van operafantasieën voor beiaard, geschreven overigens in de periode van zijn voorganger Nieuwenhuijsen. Lange tijd was dit handschrift in het bezit van de Utrechtse stadsbeiaardiers.